Saveti električara

SAVETI KOD VANREDNIH DOGAĐAJA

U stanu nema svetla:
1.proveriti ispravnost sijalice (sijalica ne mora da je ispravna iako joj je vlakno ispravno),
2.proveriti ispravnost osiguraca na RT(razvodnoj tabli u stanu),
3.proveriti ispravnost osiguraca na GRO( glavnoj razvodnoj el.tabli),
4.proveriti ispravnost sijaličnog grla ili bolje pozvati električara.

U stanu ima delimičnog napajanja tj. deo stana ima a deo nema struju:
1.Proveriti osigurace na razvodnoj el.tabli u stanu,
2.Proveriti tri glavna osiguraca na glavnoj razvodnoj el.tabli. Tri dovodne faze RST.

Ako prilikom zamene osigurača ( ako se radi o starom tipu osigurača) ili prilikom dizanja palih automatskih osigurača( ako se radi o novom tipu osigurača) dolazi do varničenja i ponovnog iskakanja istih, obavezno obustaviti njihovo ponovno podizanje ili menjanje, dok se ne otkloni greška u strujnom kolu te faze.

U stanu se oseća neprijatan miris nagorele plastike(bakelita) ili delova izolacije kablova:
1.Obavezno prekontrolisati šuko utičnice i utikače i videti dali ima tragova pregrevanja,
2.Takve situacije su česte kod priključnih spojeva sledećih kucnih aparata: el.šporet, TA peć, grejalice, klima uređaji, fenovi za kosu.

U stanu ili kuci dešava se da stalno jedna te ista faza bude izgubljena tj. da je glavni osigurač na njoj pregoreo:
1.Doslo je do pregorevanja ležišta tj.postolja glavnog kremaičkog osigurača jedne od tri dovodne faze, tako da se napojna žica opasno zagreva i može doći do požara. Obavezno izvršiti zamenu istrošenog postolja novim. Nikako nemojte licnovati pokvarene osigurače. Ne ubacujte automatske osigurače većih amperaža na pozicije koje su prethodno po važećem projektu bile namenjene manjim jačinama el.struje.

Na primer ako na Vašoj spratno el.razvodnoj tabli imate osigurače od 16 A, a u međuvremenu Vam se javi potreba za jačom el.strujom od 20 A, moraćete da proverite dali postojeća električna instalacija može da podrži veću amperažu( jačinu el.struje) u protivnom bićete u problemu.

Saveti za korišćenje el.aparata u kupatilu:
1.Prilikom tuširanja,kupanja ili sličnih radnji obavezno isključite prekidac za napajanje bojlera.(Ovo svakako važi samo za klasične bojlere a ne protočne),
2.Da bi ste imali dovoljno tople vode a pri tom i uštedeli na potrošnji el.energije, radni termostat na bojleru treba da bude podešen na 3/4 maksimuma.
3.Ako prilikom grejanja vode u bojleru čujete šustanje to je siguran znak da je vreme da očistite kazan bojlera od kamenca.

Grejna tela:
El.sporet je važno održavati u čistom stanju, ali to ne znači da je potrebno da ga zalivamo prilikom pranja.To isto vazi i za kuvanje. Ako dodje do kratkog spoja u takvim slucajevima je došlo do prodora vode u pojedine delove komandi i el.instalacija. U takvim slučajevima je najbolje isključiti napajanje uređaja i pozvati ovlašćeni servis.

TA peći pre grejne sezone pregledati i izvršiti lagani servis:
1.Proveriti ispravnost grejača,termostata,el.motora ventilatora, a posebno ispravnost postojećeg ožičenja,
2.SAVET – Novi elektromotor sa ventilatorom je uvek bolja opcija od bilo kakvog servisiranja postojećeg,
Nikako nemojte sedeti na TA peći!!!

U stanu imate utisak da dolazi do pojačanog osvetljenja na sijalicama i to se dešava na momente:
Obavezno isključiti sve osigurače ili glavna tri osigurača(limitatora) . Najverovatnije je dovodna klema na neutralnom vodu(O) popuštena ili je izgorela žica, pa preti opasnost da u stanu svi uređaji koji napojeni sa faznim naponom 220v u regularnom režimu dobiju linijsko napajanje 380v, sto ce prouzrokovati štetu na aparatima. Pozvati ovlašćeni servis HITNO.

Uskoro još korisnih saveta od Vašeg majstora…